Nieuwe mensen ontmoet u door eens mee te doen aan een activiteit in de buurt. U kunt ook zelf het initiatief nemen door iets te organiseren of vrijwilliger te worden. Vraag ook eens mensen die u al kent of ze u kunnen helpen om nieuwe contacten te leggen.

Weet u niet waar u moet beginnen? Maak een plan en stel uzelf een doel.

Aan activiteiten meedoen

U kunt zich aanmelden voor een activiteit in het buurtcentrum of wijkgebouw. Kijk voor suggesties voor activiteiten op de pagina met tips voor activiteiten. Voor data kunt u kijken in de agenda of in de buurtkrant. U kunt het ook eens vragen bij uw bibliotheek of kijken wat er op het prikbord hangt in de supermarkt.

Een andere mogelijkheid is lid worden van een vereniging, bijvoorbeeld een hobbyclub, wandelclub, leesgroep of zanggroep. Sporten is ook een optie, bijvoorbeeld een teamsport of een sport die je met z’n tweeën beoefent. U leest er meer over bij beweging en sport.

Zelf actief worden

Natuurlijk kunt u zelf ook actief worden in uw buurt. Denk aan vrijwilligerswerk in een ziekenhuis, een verzorgingshuis, de basisschool of bij een asielzoekerscentrum. Lees verder over het zoeken van vrijwilligerswerk.

In Rijssen-Holten is Buurtkracht actief. Wilt u iets ondernemen in de buurt, dan kunt u eens kijken of dit misschien via Buurtkracht kan. In sommige wijken worden al allerlei activiteiten georganiseerd waar u bij kunt aansluiten. U kunt misschien ook zelf iets op poten zetten! Kijk op de website van Buurtkracht Rijssen-Holten voor meer informatie.

Via via mensen ontmoeten

Via andere mensen kunt u aan nieuwe contacten komen. Bent u op een verjaardag van uw buren? Probeer dan bijvoorbeeld een praatje aan te knopen met die mevrouw die u weleens door de buurt ziet fietsen.

Als u het moeilijk vindt om zelfstandig op mensen af te stappen, kunt u altijd om hulp vragen. Iemand die u al kent, kan u misschien voorstellen. Zo hoeft u niet in uw eentje de eerste stap te zetten.

Iemand meevragen

Misschien kent u iemand die ook veel alleen is. U zou kunnen voorstellen samen iets te ondernemen. Als dat ook nog leidt tot nieuwe ontmoetingen, slaat u meteen twee vliegen in een klap.

Contacten in de buurt

Kent u uw buren nog niet zo goed, dan kunt u proberen dat contact wat te verbeteren. Vraag de buren eens op de thee en vraag ze bijvoorbeeld naar hun werk, hun kinderen, hun hobby's. Zo leert u elkaar beter kennen en dat verstevigt uw band.

Sociale netwerken op internet

Als dat iets voor u is, dan kunt u via internet vaak ook interessante contacten leggen. Bijvoorbeeld via forums of sociale netwerksites.

Huisbezoek of bezoekdienst

Er zijn organisaties die huisbezoeken organiseren door vrijwilligers. U kunt zich aanmelden voor zo'n huisbezoek. Informeer eventueel bij de vrijwilligerscentrale in uw gemeente hoe dit in zijn werk gaat.

Lotgenoten

Lotgenoten zijn mensen die hetzelfde meemaken als u. Bijvoorbeeld omdat ze ook een ziekte of beperking hebben. U kunt veel aan een lotgenoot hebben, omdat zo iemand uw situatie beter begrijpt. Er zijn verschillende soorten lotgenotengroepen. U vindt ze bijvoorbeeld via een patiëntenvereniging.

Meedoen aan een telefooncirkel

Er zijn vrijwilligersorganisaties die telefooncirkels organiseren: een groep mensen die elkaar op een vaste dag bellen om te horen of alles goed gaat.

Bedenk een doel

Weet u niet waar u moet beginnen? Begin dan met voor uzelf een doel te stellen, dan kunt u daarna kijken hoe u dit gaat bereiken. Bijvoorbeeld:

  • Ik wil iemand ontmoeten om mee te wandelen.
  • Ik wil graag 1 of 2 keer in de week samen sporten.
  • Ik wil af en toe weleens gezellig met iemand winkelen, koffiedrinken of naar de bioscoop.

Zo maakt u voor uzelf helder waar uw eigen behoefte aan contact precies ligt en welke stappen u kunt zetten.

Spanning overwinnen

Veel mensen vinden het spannend om voor het eerst ergens heen te gaan. Heeft u dat ook? Bedenk dan dat dat gevoel heel normaal is. En zorg er in elk geval voor dat deze spanning niet de reden is dat u een uitnodiging niet aanneemt of ‘toch maar niet’ ergens heengaat. Vaak wordt het na de eerste keer leuker en makkelijker om te gaan.

Hulpaanbod

Activiteiten algemeen

Bootcamp

Bootcamp voor alle leeftijden!

Volleybaltrainingen

Volleybal vereniging Mintonette

Ontmoeting of sociaal contact

Soos in Holten

Vindt u het gezellig om met anderen een spelletje te doen? Vindt u...

Soos in Holten

Vindt u het gezellig om met anderen een spelletje te doen? Vindt u...

Soos in Rijssen

Vindt u het gezellig om met anderen een spelletje te doen? Vindt u...

Organisaties

Wijk- of buurtvereniging

Stichting Teripang

 06-15 55 24 04 Graaf Ottostraat 1327461CZRijssen

Turkse Sociale Solidariteitsvereniging Rijssen

 053-48 76 888 Nijverheidstraat 307511JMEnschede

Wijk- of buurtcentrum

St. DIS - De oude Plus

 06-13 63 40 20 Roelf Bosmastraat 477462MZRijssen

Inlooppunt - De Open Deur

 06-27 83 51 80 inlooppuntdeopendeur.nlSchild 27461DDRijssen

ViaVie Welzijn (locatie Rijssen)

 0548-36 27 55 viaviewelzijn.nlRozengaarde 757461DARijssen

Bibliotheek

Bibliotheek Holten

 0548-36 64 14 bibliotheekrijssenholten.nlSmidsbelt 67451BLHolten

Bibliotheek Rijssen

 0548-51 34 31 bibliotheekrijssenholten.nlKerkstraat 47461LCRijssen

Bibliotheekservice Passend Lezen

 070-33 81 500 passendlezen.nlZuid-Hollandlaan 72596AL's-Gravenhage

'n Poszeagl

 Teunis Lodderstraat 137462CVRijssen

Hobby en Kunst Rijssen - Hobbyboerderieje

 hobbykunstrijssen.nlOosterhofweg 517461VARijssen

Holtense postzegelcub - Kulturhus

 0548-36 23 98 Smidsbelt 1417451BLHolten

Ouderenbond of ouderenvereniging

Saar aan Huis - gemeente Deventer, Lochem,...

 06-41 55 74 52 saaraanhuis.nlBergweidedijk 387418AADeventer

Vergelijk hulpaanbod