Er zijn verschillende regelingen die u kunnen helpen om het financieel te redden.

Gemeentebelasting

U betaalt belasting aan de gemeente. Heeft u een laag inkomen, dan kunt u dit ook in delen betalen, in plaats van in één keer. In sommige gevallen hoeft u geen belasting te betalen. U leest er meer over bij gemeentelijke belastingen.

Bijdrages voor mensen met een laag inkomen

De gemeente Rijssen-Holten kan een bijdrage doen zodat u toch geld heeft om mee te doen aan sport, cultuur en activiteiten op school. De bijdrages zijn er voor mensen die een inkomen hebben dat maximaal 110% van de bijstandsnorm is.

Bijdrage maatschappelijke participatie

Voor iedereen is er de bijdrage maatschappelijke participatie. Via deze regeling kunt u een vergoeding krijgen voor bijvoorbeeld sport, muziekles of een abonnement op internet, krant of telefoon.

Bijdrage schoolgaande kinderen

Voor kinderen die op school zitten is er de bijdrage schoolgaande kinderen. Kinderen kunnen via de regeling een vergoeding krijgen voor de kosten van een schoolreisje of schoolspullen of een computer (voor de middelbare school).

Bijdrages voor gebruiksvoorwerpen

Daarnaast is het mogelijk om via de gemeente een bijdrage te krijgen voor een fiets, een computer of voor andere grote uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine.

Aanvragen

U kunt een bijdrage aanvragen tot en met 30 november 2021. De aanvraag kunt u doen via de website van de gemeente. Daar vindt u ook meer informatie over de voorwaarden.

Sporten voor kinderen en jongeren

Wil uw kind graag sporten, maar heeft u niet genoeg geld om dat te betalen? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen via het Jeugdfonds Sport. Deze organisatie betaalt dan de contributie van de sportclub. Of sportkleding en sportspullen (bijvoorbeeld voetbalschoenen of een hockeystick). Kijk op de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur voor meer informatie.

Cultuur voor kinderen en jongeren

Kinderen zijn graag creatief bezig: zingen, dansen, muziek maken, toneel spelen, tekenen. Misschien wil uw kind op les, maar heeft u er niet genoeg geld voor. Dan kan het Jeugdfonds Cultuur helpen door de lessen te betalen. Kijk voor meer informatie op Jeugdfondssportencultuur.nl.

Stichting Waander Companje

In Rijssen-Holten is Stichting Waander Companje actief. Deze stichting ondersteunt kinderen financieel wanneer er in het gezin niet genoeg geld is voor bijvoorbeeld sport, muziekles, schoolspullen, een computer of uitstapjes. De stichting komt in actie als andere regelingen niet voldoende zijn. Een organisatie, vereniging of de gemeente kan u aanmelden voor hulp van Waander Companje.

Regelingen voor mensen met een ziekte of beperking

Als u een chronische ziekte of een beperking heeft, moet u misschien extra kosten maken voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen.

  • Heeft u een laag inkomen, dan kunt u meestal gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van uw gemeente. Soms betaalt de gemeente dan ook een deel van de premie.
  • Misschien heeft u recht op een tegemoetkoming of dubbele kinderbijslag.
  • Kijk ook of u in aanmerking komt voor andere regelingen om meerkosten vergoed te krijgen. Kijk op Meerkosten.nl voor een overzicht van regelingen.

Hulp bij schulden

Heeft u schulden? Dan zijn er manieren om die het hoofd te bieden.

Bijzondere bijstand

Wanneer u bijzondere kosten moet maken, die u niet zelf kunt betalen, kunt u bijzondere bijstand aanvragen.

Individuele inkomenstoeslag

Moet u al langere tijd van een laag inkomen rondkomen, dan kunt u misschien een individuele inkomenstoeslag krijgen van de gemeente.

Organisaties

Stichting Leergeld

Sam& voor alle kinderen

 010-30 75 909 samenvoorallekinderen.nlVan Nelleweg 13044BCRotterdam

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod