U kunt een bijstandsuitkering aanvragen als u in Nederland woont, niet
genoeg inkomen heeft om van rond te komen en ook geen vermogen heeft.

Recht op bijstand

U krijgt alleen bijstand als u geen andere uitkering of tegemoetkoming kunt krijgen. Bijvoorbeeld een WW-uitkering of studiefinanciering. Kijk voor een overzicht van de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Een bijstandsuitkering is bedoeld om de periode totdat u weer een baan heeft, te overbruggen. Met een bijstandsuitkering bent u in principe verplicht om te solliciteren. De bijstand maakt deel uit van de Participatiewet.

Bijstandsuitkering aanvragen

Om een bijstandsuitkering aan te vragen gaat u naar Werk.nl. U moet inloggen met uw DigiD om de aanvraag online te doen. Heeft u geen DigiD, dan kunt u naar het Werkplein bij u in de buurt gaan.

Vervolgens ontvangt u binnen 2 werkdagen een email met daarin de bevestiging van uw uitkeringsaanvraag en een lijst met stukken die u moet inleveren. Hebben we alle stukken van u ontvangen dan proberen we de aanvraag zo snel mogelijk af te handelen.

Kijk voor meer informatie over het aanvragen van bijstand op de website van de gemeente Rijssen-Holten.

Plichten in de bijstand

Als u in de bijstand zit, dan moet u zich aan bepaalde regels houden. Zo moet u aangeboden werk aannemen. En u moet het geen probleem vinden om te reizen of te verhuizen om aan werk te komen. De volledige lijst van plichten vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Houdt u zich niet aan deze plichten, dan krijgt u in sommige gevallen een lagere uitkering. De gemeente bepaalt dit.

Tegenprestatie

Wanneer u een uitkering krijgt van de gemeente, verwacht de gemeente ook iets van u. In Rijssen-Holten gaan we ervan uit dat iedereen die een uitkering heeft, ondertussen bezig is met een traject om weer aan het werk te komen. Of met vrijwilligerswerk. Uw consulent bespreekt dit met u.

Taal leren

Vraagt u bijstand aan, dan moet u bewijzen dat u Nederlands kunt verstaan, spreken, lezen en schrijven. Dit heet de taaleis. Kunt u dit niet? En probeert u het ook niet te leren? Dan mag de gemeente uw uitkering verlagen.

Wilt u beter Nederlands leren? Kijk dan eens bij de tips.

Tozo: ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een gemeentelijke noodvoorziening voor zelfstandigen die in de knel komen door de coronacrisis. U kunt controleren of u in aanmerking komt via de Krijg ik Tozo check van de Rijksoverheid. De regeling loopt nog tot 1 juli 2021.

Voor het doen van een aanvraag kunt u terecht bij de gemeente.

Meer lezen over Tozo.

Vragen en contact

Heeft u vragen over de bijstand of wilt u een uitkering aanvragen? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal VraagPlein om uw vraag te stellen.

Heeft u al een bijstandsuitkering en wilt u iets bespreken met uw eigen consulent? Dan kunt u uw vraag stellen op het telefonisch spreekuur, maandag t/m donderdag van 9:00 tot 10:00 via telefoonnummer 0548 854 840.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod